Kvevri

Vína tvoríme s rešpektom ku Kveri

Naše kvevri sú tradičné gruzínske hlinené nádoby, vyrobené ručne, vypálené, zvnútra ošetrené včelím voskom. Tvar kvevri ako aj umiestnenie do zeme, umožňujú aby celý proces od kvasenia až po hotové víno mohol prebehnúť bez zásahu. Vo finále je zdravé, hotové víno, ktoré nie je potrebné ničím stabilizovať ani filtrovať. Jedná sa o živé víno.

Kvevri víno má svoju špecifickú chuť a je plné antioxidantov a polyfenolov. Vďaka dlhodobému kontaktu na šupkách spolu so zrniečkami nadobúda parametre, vďaka čomu  vôbec nestabilizujeme víno sírou. 

Proces výroby vína u nás prebieha nasledovne:

Odstopkované šupky macerujeme v nádobe kvevri cca 6 až 10 týždňov. Počas procesu kvasenia šupky miešame 3 až 4 krát denne. Po dokvasení dolejeme vínom z inej kvevri spolu so šupkami rovnakej odrody, čím doplníme celý obsah kvevri. Sklený poklop na vrch kvevri utesníme enologickým  tmelom  a necháme zrieť bez zásahu a prístupu kyslíka ďalších 6 až 8 mesiacov.

Tvar kvevri je prispôsobený tak, že počas doby zrenia sa zrniečka oddelia od šupiek. Tie sa usadia v cípe kvevri spolu s kalmi. Čím sa víno vyčistí. Po otvorení kvevri víno prečerpáme gravitačne do sklených demižonov.

Víno pri fľašovaní nefiltrujeme a nesírime. Nepoužívame žiadne stabilizátory.  Jedná sa o čistý extrakt z hrozna.

Snažili sme sa Vám opísať technológiu výroby vína v kvevri .

Prejdime však od teórie k zážitku. Keďže chute, vône a pocity sa nedajú opísať, iba zažiť, budeme veľmi radi ak naše vína ochutnáte. Zážitok je neprenosný.

Scroll to top